Maatschappelijke kosten en baten van het Bouwdepot
Achtergrond
Duizenden jongeren zitten in een langdurige precaire leefsituatie die hun persoonlijke ontwikkeling in de weg staat. Ze zijn dak- of thuisloos of dreigen dit te worden, zitten in de schulden en ervaren financiële stress en zijn door omstandigheden vroegtijdig uit het onderwijs gevallen. Vaak missen zij een sociaal en financieel vangnet en kampen ze met mentale problemen. Het Bouwdepot probeert hierin duurzaam verandering te brengen door jongeren tussen 18 en 21 jaar een jaar lang maandelijks financiële steun te geven om aan hun toekomst te werken. Dit gebeurt in aanvulling op een bijstandsuitkering, die zo laag is dat zij hiervan niet zelfstandig kunnen leven. Om tegemoet te komen aan de behoefte van de deelnemende gemeenten heeft Stichting Het Bouwdepot aan Cebeon gevraagd een maatschappelijke kosten-batenanalyse uit te voeren.
Aanpak
In het onderzoek is gestructureerd inzichtelijk gemaakt welke mogelijke effecten uit het Bouwdepot voortkomen. Met input vanuit effectonderzoek voor de eerste lokale pilots, aanvullende lokale gegevens en gesprekken met professionals zijn de effecten gekwantificeerd en vertaald in bedragen voor de belangrijkste maatschappelijke kosten en baten. Hierbij is een onderbouwd en gedifferentieerd beeld ontstaan voor elk van de betrokken stakeholders. De uitkomsten van de cijfermatige analyses zijn getoetst en verrijkt in een groepsgesprek met lokale deskundigen en stakeholders.
Resultaat
Het onderzoek toont aan dat het Bouwdepot op korte termijn zoveel baten oplevert dat de gemeentelijke investering van circa 16.000 euro per deelnemer vrijwel wordt terugverdiend. Na ongeveer drie jaar kan het project volledig rendabel zijn. Het brengt de gemeente onder andere besparingen voor welzijn, opvang en wonen. Door de bestaanszekerheid ervaren de jongeren zelf vermindering van stress en mentaal herstel. Hierdoor neemt hun kwaliteit van leven toe, maken zij minder gebruik van opvang en zorg, en vinden meer jongeren een voltijdbaan.
De resultaten van de MKBA maken duidelijk dat het Bouwdepot een kosteneffectieve interventie is. Deze uitkomst was voor onder meer de gemeenteraad van Amersfoort aanleiding om het college te vragen het bestaande initiatief op te schalen naar alle jongeren die in aanmerking komen voor deelname aan het Bouwdepot. Ook andere gemeenten maken nu plannen om in het Bouwdepot te participeren of meer jongeren te helpen. Zo is de gemeenteraad van Zwolle met een initiatiefvoorstel gekomen om te starten met een pilot voor 30 jongeren.