Bestuur en overhead
Het besturen van een gemeente is in handen van de gemeenteraad, het college en de burgemeester. De gemeenteraad vormt het algemeen bestuur en het college van burgemeesters en wethouders is het dagelijks bestuur. De gemeenteraad wordt direct gekozen door de burgers en treedt op namens de bevolking en stelt de grote lijnen van het beleid vast. Vervolgens voert het college van burgemeesters en wethouders dit beleid uit en de gemeenteraad controleert of en hoe de gemaakte afspraken zijn nagekomen. Deze bestuursorganen functioneren niet zonder ondersteuning, zoals een griffier, de rekenkamer, een afdeling P&O, een facilitaire dienst en huisvesting.
Inzet gemeentelijke of provinciale middelen
- periodiek onderhoud naar scheefheden in de verdeling (herijkingsonderzoek) van het gemeente-/provinciefonds naar type gemeenten/provincies
- in beeld brengen relevant bedrag bij taakverschuivingen op het gebied van Bestuur en Ondersteuning en verdeelvoorstellen aandragen (o.a. wachtgelden)
- verklaren van verschillen tussen gemeenten/provincies door relevante schakels en achtergronden te benoemen
Benchmarken bestuur en ondersteuning
Om inzicht te verkrijgen in het beleid op het gebied van Bestuur en Ondersteuning verricht Cebeon monitor- of benchmarkonderzoek. Hiervoor worden de netto-uitgaven in beeld gebracht, op het totaalniveau van het taakgebied en/of voor specifieke onderdelen (zoals vergoedingen, wachtgelden, ICT, communicatie, huisvesting). Deze uitgavenpatronen worden vervolgens vergeleken met kostennormen en referenties, rekening houdend met de relevante structuurkenmerken (zoals, inwonertal en bebouwingstructuur) en organisatiekenmerken (bezetting, samenwerking).
Als sluitstuk worden de schakels achter de verschillen inzichtelijk gemaakt. Er kan ook een analyse worden gemaakt van de toerekening van ondersteunende kosten aan andere taakvelden.
Projecten
Quick-scan externe inhuur Hoeksche WaardOntwikkeling overhead Zundert
Herijking gemeentefonds
Kosten waterschapsverkiezingen 2019
Evaluatie subsidieregeling A+O Fonds Rijk
Evaluatie participatieproces Klinkenbergerplas
Ontwikkeling ramingsfunctie Amsterdam
Toegankelijkheid stemlokalen
Rekenkamer Schagen: budgetrecht
Onderzoek kosten referendum
Nader Onderzoek Periodiek Onderhoudsrapport cluster Bestuursorganen
Profielen van gemeenten in relatie tot bestuurskracht
Vereenvoudiging Wet voorkeursrecht gemeenten: effecten op administratieve en bestuurlijke lasten
De Europese Dienstenrichtlijn: gevolgen voor de decentrale overheden
Presteren door leren, concretisering van handboek ten behoeve van www.watdoetjegemeente.nl
Financiële gevolgen van Europese regelgeving voor de decentrale overheden